Breda Botanique

BREDA NIEUW ICOON RIJKER MET HERONTWIKKELDE CHASSÉKAZERNE

8 maart 2023 | Nieuws | Breda Botanique

De herontwikkeling van de monumentale Chassékazerne tot Breda Botanique is een feit! Met de botanische kas als paradepaardje is Breda een icoon rijker. Breda Botanique bestaat uit een mix van stedelijke functies waaronder huurappartementen, horeca, filmhuis, het Stadsarchief en een boetiek hotel. 

Wethouder Daan Quaars en Casper Grondel van Synchroon, openden op symbolische wijze de kas.

Van het monumentale kazernegebouw met een gesloten karakter is een levendige hotspot gemaakt. Bastiaan van de Kraats van 1meter98 architecten: ‘Het toevoegen van meerdere functies is eigenlijk de sleutel tot succes geweest. De kunst was om er voor te zorgen dat een bonte bundeling van functies binnen het monumentale kader een samenhang kreeg. De botanische kas fungeert daartoe als centraal hart en huiskamer. De kas zorgt voor verbinding en ontmoeting voor iedereen: omwonenden, bewoners, passanten, filmhuisbezoekers en hotelgasten.’ 

Steven Delva van DELVA Landscape Architecture & Urbanism is vormgever van de kas: ‘Het kasconcept is een mooie samenwerking van landschap en interieur. De flinke kamerplanten staan in grote potten die van verschillende kleuren Belgisch klei zijn gemaakt. Daarnaast is de bekleding van de bar en een grote plantenbak met zitplekken eromheen van groen keramiek voorzien. Puur Plus Ontwerpers heeft leuke, spannende meubels gezocht die allemaal een gekke toets hebben. Niks geen poeha, iedereen is welkom.’

Met de multifunctionele invulling van de duurzame getransformeerde voormalige Chassékazerne, voegt Breda Botanique kwaliteit toe aan de directe omgeving en de binnenstedelijke voorzieningen. 

Projectteam Breda Botanique: Synchroon en Nico de Bont (beide een dochteronderneming van TBI Holdings), QX Real Estate, 1meter98 architecten, DELVA Landscape Architecture & Urbanism, Donker Groep, Skonk, K+ Adviesgroep, CMS, Adhoc Horeca Makelaars, Van de Water Makelaars en vele anderen.
Fotografie: Pim Top en Rob Lipsius